Hva er grunnlaget for sunn ernæring?

Vi får flere og flere spørsmål om ulike dietter og hva vi synes om enkelte produkter. Det kan være vanskelig å manøvrere seg i sunnhetsjungelen av kostråd! I denne artikkelen gir vi noen gode retningslinjer som gir deg det grunnleggende for å sette sammen et sunt kosthold :)

Hva er sunn ernæring?

For å fungere optimalt trenger kroppen vår energi og næringsstoffer. Disse næringsstoffene ekstraheres fra maten vi spiser i tarmene våre. Sunn ernæring inneholder vitaminer og mineralerproteiner, umettet fett, karbohydrater og fibre. Hver av disse er viktig for en energisk, sterk og sunn kropp.

Når ernæring inneholder få sunne næringsstoffer (som for eksempel inneholder mye tilsatt sukker, mettet fett og salt), snakker vi om usunn ernæring. Disse produktene har lav næringsverdi og inneholder mange kalorier.

Hva er (u)sunn ernæring?

Sunn ernæring har ikke en lang liste over ingredienser, men består ofte av en eller bare noen få ingredienser og mange næringsstoffer. Produkter hvor ingen stoffer er tilsatt (eller fjernet) og som inneholder mange sunne næringsstoffer, kalles også sunn ernæring.

Mange bearbeidede (prosesserte/fabrikk) produkter fører ofte til at vi spiser for mye og får for få næringsstoffer. Dette kalles også usunn ernæring. Disse produktene inneholder hovedsakelig tomme kalorier, mange konsentrerte sukkerarter og søtningsmidler, skadelig (trans)fett, E-tall og har lite eller ingen vitaminer, mineraler, fibre, gode fettstoffer eller proteiner. De bidrar ikke til helsen din.

Grunnlag for sunn ernæring

I det siste århundret har det blitt gjort mye forskning på ernæring og helse. Vitenskapen og forskere har noen ganger ulike meninger om visse matvarer og produkter. Det er imidlertid retningslinjer som alle er enige om.

  • Spis så ekte, naturlige, ubehandlede produkter som mulig
  • Spis mye (grønne) grønnsaker, knoller, pærer
  • Spis frukt daglig
  • Spis nøtter, frø og annet sunt fett
  • Spis nok (plantebaserte) proteiner
  • Sørg for tilstrekkelig fiber, vitaminer og mineraler daglig
  • Få nok sollys (vitamin D)
  • Drikk nok vann

Disse produktene er bra for helsen, immuniteten og energinivået. Derfor bør dette være grunnlaget for en sunn livsstil for alle. Du kan av og til spise noe "usunt", for deretter å fokusere på det gode grunnleggende kostholdet.