Hvorfor er vitaminer og mineraler så viktige?

Vitaminer og mineraler er også kjent som mikronæringsstoffer. De er små, men de har en enorm innvirkning på kroppen og helsen vår.

I denne artikkelen vil vi forklare viktigheten av vitaminer og mineraler, hvordan de fungerer og hvordan du kan sørge for å få nok av dem i ditt daglige kosthold.

Hva er vitaminer og mineraler?
Vitaminer og mineraler er mikronæringsstoffer som er delt inn i ulike vitaminer, mineraler og sporstoffer. Mengden mikronæringsstoffer vi trenger på daglig basis er generelt angitt i milligram (mg) og mikrogram (mcg eller µg).

Selv om vi bare trenger små mengder mikronæringsstoffer, er disse små superheltene svært viktige for alle slags prosesser i kroppen vår. De fleste vitaminer og mineraler er derfor essensielle. Dette betyr at kroppen vår ikke kan produsere næringsstoffene selv. Siden disse næringsstoffene er uunnværlige, må vi absorbere dem gjennom kostholdet vårt.

Hva gjør vitaminer og mineraler?
Kroppen din trenger vitaminer og mineraler hver dag for å fungere ordentlig. De hjelper til med å produsere hormoner og enzymer, men de opprettholder også din energi, immunforsvar og metabolisme, og de er også svært viktige for å støtte musklenes funksjon.

Tenk for eksempel på viktigheten av vitamin D og C for å støtte immunforsvaret ditt. Eller magnesium, som bidrar til en god mental balanse og spiller en stor rolle for energiproduksjon, nervefunksjoner og musklenes sunne funksjon.

Mangel på vitaminer og mineraler
Når vi ikke tar opp nok vitaminer og mineraler, kan det få negative konsekvenser for helsen vår. Vanlige eksempler på mangel på mikronæringsstoffer er dårlig immunforsvar, konsentrasjonsproblemer og (kronisk) tretthet.

Det er derfor det er viktig å holde det daglige inntaket av vitaminer og mineraler høyt. Dette styrker kroppen og immunforsvaret og gir deg den nødvendige energien.

Føler du deg sliten kan det være lurt å se kritisk på kostholdet ditt. En diett inkluderer, i henhold til 'Retningslinjer for et sunt kosthold' fra Helserådet, minst 250 gram grønnsaker hver dag og 2 porsjoner frukt per dag eller 5 om dagen som kampanjen heter.

Hvorfor har vi vitamin- og mineralmangel?
I dag lever vi i en fastfood-verden med raske måltider, brus og fete sukkerholdige snacks. Disse mangelfulle matvarene inneholder generelt massevis av kalorier, konsentrert sukker og søtningsmidler, skadelig (trans) fett, alle slags tilsetningsstoffer og knapt noen (om ingen) vitaminer, mineraler og antioksidanter, og kan forårsake mangler ved ensidig kosthold.

Et mangelfullt kosthold har en negativ innvirkning på helsen, energinivået og ytelsen vår. I verste fall kan det til og med føre til alle slags alvorlige sykdommer og sykdommer som diabetes, kreft og hjerte- og karsykdommer. Andre livsstilsfaktorer som kan føre til mangler inkluderer røyking, drikking av alkohol og bruk av medisiner.

Hvordan kan du forhindre mangel?
Svaret på dette er faktisk veldig enkelt: Spis mat i sin opprinnelige form, velg ferske, ubearbeidede produkter med så få ingredienser og tilsetningsstoffer som mulig og la grønnsaker og frukt bli grunnlaget i ditt daglige kosthold.

Frukt og grønnsaker inneholder massevis av vitaminer, mineraler, fytonæringsstoffer og andre bioaktive stoffer. Så det er definitivt verdt det å spise mer grønnsaker og/eller frukt (til hvert måltid) for å få i deg dine daglige vitaminer og mineraler.

Husk forresten at vitaminer ikke tåler oppvarming og det er bedre å dampe eller steke grønnsaker kort. Dette sørger for at færre vitaminer går tapt under tilberedelsen av din mat.

Er du en travel person? Er du mye på farta? Eller er du bare ute etter en komplett måltidserstatter for å få i deg mer av det sunne? Vi har utviklet Orangefit Hero og Orangefit Diet spesielt av disse grunnene. Disse komplette måltidsshakene er praktiske og inneholder alle næringsstoffene, vitaminene og mineralene kroppen din trenger.