6 tegn på at tarmen din er ute av balanse

Mange mennesker lider i dag av ulike mage- og tarmproblemer på grunn av usunt kosthold og livsstil. Det mange imidlertid ikke er klar over er at tarmen din i stor grad bestemmer helsen din, både mentalt og fysisk. Usunn tarm er ofte årsaken til mange vanlige plager.

Nedenfor gir vi 6 signaler som indikerer at tarmen din sannsynligvis er ute av balanse og hva du kan gjøre med det.

1. Har du ofte mage- eller tarmproblemer?

Symptomer som magesmerter, magekramper, oppblåsthet, diaré eller forstoppelse er de klareste indikasjonene på at tarmen ikke fungerer som den skal og legger press på immunsystemet. En ubalansert tarmflora kan også være et resultat av for eksempel matforgiftning eller bruk av medisiner.

2. Er du ofte syk?

Tarmen din bestemmer immunforsvaret ditt for det meste (ca. 80%). Det er nemlig millioner av "gode bakterier" i tarmen din som beskytter kroppen din mot inntrengere og sørger for at "dårlige bakterier" og andre patogener ikke har en sjanse. Hvis du regelmessig er syk eller ikke føler deg bra, kan tarmen din trenge noen ekstra "gode bakterier", også kjent som probiotika .

3. Har du leddsmerter?

Revmatoid artritt (RA) er en kronisk sykdom der leddbetennelse kan oppstå. Selv om den faktiske årsaken til denne sykdommen fortsatt er ukjent, viser nyere forskning at personer med RA ofte har et mindre mangfoldig "mikrobiom" (tarmflora). Dette fører til redusert immunitet og økt risiko for betennelse. RA er også ofte assosiert med andre autoimmune sykdommer som cøliaki (glutenintoleranse) og inflammatoriske tarmsykdommer som Crohns sykdom. Nyhet: Proteinbar! Perfekt på farten, etter en treningsøkt og stablet i snacksskuffen. Orangefit Protein Bar fikk oss til å heve nivået høyere enn noen gang før. Smak selv!

4. Går du lett opp i vekt?

Det er mistanke om at personer som er overvektige tar opp flere kalorier fra maten og lagrer dem lettere som fett enn friske mennesker. Det er også en direkte kobling mellom hjernen og tarmene våre når det gjelder sult og metthetsfølelse. Selv om det er lett å si at tarmene har skylden for vektøkningen din, er det faktisk en forskjell i tarmfloraen til slanke mennesker og personer med overvekt. Personer som justerer kostholdet og trener mer kan redusere risikoen for overvekt og forbedre tarmfloraen og helsen.

5. Er du ofte nervøs, rastløs eller til og med deprimert?

Tarmene dine kalles også "den andre hjernen". Det er sterke bevis på at tarmene og hjernen din kommuniserer med hverandre, og en endring i serotonin aktivitet (serotonin er et hormon som er involvert i signaliseringen mellom tarmene og hjernen) kan forårsake forstyrrelser i både tarmene og hjernen. Forskning viser at personer som lider av angst, depresjon eller andre psykiske lidelser ofte har endret tarmflora, noe som forklarer sammenhengen mellom psykiske problemer og tarmproblemer.

6. Er du følsom for visse matvarer?

En intoleranse eller (over)følsomhet overfor visse produkter kan forstyrre tarmene og forårsake ulike problemer. Tenk på laktoseintoleranse eller visse allergier. Det er noen ganger vanskelig å avgjøre om det er tarmene dine eller om du faktisk ikke tåler noe. Men å ta inn "gode tarmbakterier" og (midlertidig) unngå visse produkter kan hjelpe deg med å finne ut hva du er følsom for og redusere symptomene dine betydelig. Tips for sunne(re) tarmer

Her er 8 nyttige tips for å styrke tarmhelsen din:

1. Spis mindre sukker og bearbeidet mat

Bearbeidede (kjøtt)produkter, brus, sukkerholdig mat og kunstige søtningsmidler kan være svært belastende for tarmfloraen din. Det er best å unngå disse produktene så mye som mulig.

2. Spis mindre meieriprodukter

Mange mister evnen til å fordøye meieriprodukter (laktose) godt når de blir eldre. Ved å begrense melkeinntaket kan du redusere problemer som magesmerter, oppblåsthet og andre ubehagelige fordøyelsesproblemer betydelig. Bytt for eksempel ut kvark/yoghurt/myse med et plantebasert alternativ eller en plantebasert proteinshake.

3. Prøv probiotika

Et probiotisk supplement bidrar til å holde tarmfloraen sunn. En ubalansert tarmflora er forårsaket av for mange dårlige bakterier i tarmen. Ved å ta probiotika (gode bakterier), kan du gjenopprette balansen i tarmfloraen din. "Ved å ta probiotika (gode bakterier), kan du gjenopprette balansen i tarmfloraen din."

4. Spis nok fiber

Fiber fremmer fordøyelsen. Hvis du for øyeblikket spiser lite fiber, øk det gradvis. Spis omtrent 20 til 40 gram fiber daglig, hovedsakelig fra grønnsaker, frukt, belgfrukter, poteter, nøtter, chiafrø, linfrø og havre.

5. Spis fermenterte produkter

Fermenterte produkter inneholder gode bakterier som stimulerer en sunn tarmflora. Disse inkluderer surkål, pickles, (soya)yoghurt/kvark og tempeh.

6. Spis sakte

Tygge hjelper deg med å fordøye maten din. Ved å ta deg tid til å spise sakte og tygge godt, kan du forbedre fordøyelsen og hjelpe tarmen.

7. Få nok trening

Regelmessig trening fremmer god fordøyelse og fremmer sunn tarmfunksjon.

8. Reduser stresset

Stress har en negativ effekt på fordøyelsen din og spiller en betydelig rolle i mage- og fordøyelsesproblemer. Hvis du opplever mange tarmproblemer, er det viktig å ta hensyn til stressnivået ditt og redusere dem.

Oppsummering

Mage- og tarmproblemer er et vanlig problem og har ikke alltid en klar årsak. Men ved å ta hensyn til kroppens signaler og ta godt vare på tarmen, kan du sørge for at tarmen er bedre balansert. En sunn tarmflora er avgjørende for optimal helse. Med riktig ernæring eller probiotiske kosttilskudd og ved å unngå visse produkter, kan du redusere eller til og med forhindre mange fysiske og psykiske plager og forbedre tarmhelsen din betydelig