Hvor gode er planteproteiner for muskelbygging?

Trener du hardt på treningsstudioet for å få muskler? Da vet du sikkert hvor viktig det er å få i seg nok proteiner. Mange tror fortsatt at animalske proteiner er de beste, men heldigvis er det stadig mer anerkjent at plantebaserte produkter fungerer like bra. Nyere forskning støtter dette, og vi er her for å fortelle deg mer om det.

Hvorfor er proteiner avgjørende for muskelmasse ?

Etter (intens) trening trenger kroppen å restituere seg, som du sikkert kjenner på muskelømheten etter en hard treningsøkt. For å restituere seg bryter kroppen ned proteiner og du må selvfølgelig tilføre nok proteiner for denne prosessen. For de som trener tungt og intensivt anbefales rundt 1,8 gram protein per kg kroppsvekt per dag , mens ikke-idrettsutøvere vanligvis trenger 0,8 gram.

Les også: Hvor mye protein trenger du daglig?

Forskning: Proteinkilde spiller ingen rolle

Forestillingen om at du hovedsakelig må spise animalske produkter for å få i deg nok protein har lenge vært avkreftet. Imidlertid har det vært en pågående debatt om typen proteinkilde. Oppfatningen i sport og ernæringsverdenen var at proteiner fra animalske kilder er bedre for muskelbygging enn plantebaserte proteiner.

Det er nå tusenvis av eksempler på idrettsutøvere som beviser det motsatte, og en ny studie, publisert i juli 2021, viser at kilden ikke spiller noen rolle ( 1 ):

  • I løpet av studien ble 19 veganere og 19 altetere fulgt over en periode på 12 uker . 
  • De inntok alle 1,6 gram protein per kilo kroppsvekt per dag og trente to ganger i uken . 
  • Veganere tok et plantebasert proteintilskudd , og de altetende tok et animalsk myseproteintilskudd . 

 

Før studien tok forskerne målinger av deltakernes ben. På slutten av forskningsperioden gjennomførte de nok en måling. 

Her er resultatene: :

  • Begge gruppene fikk i gjennomsnitt 1,2 kilo benmuskulatur .
  • Rectus femoris (lårmuskelen) hadde økt med gjennomsnittlig 1 cm hos veganere. Hos altetende økte den med 0,9 cm .
  • Vastus lateralis (en annen lårmuskel) vokste med gjennomsnittlig 2,8 cm hos altetende gruppen og 2,2 cm hos veganere .

 Forskerne konkluderte med at når det gjelder muskelvekst, er det ingen signifikant forskjell mellom å spise en animalsk eller plantebasert proteinkilde .

Powerboost for plantespisere!

Resultatene av denne studien er en betryggende bekreftelse for mange plantebaserte spisere: du trenger ikke animalske produkter i det hele tatt for å bygge muskler. Vi visste dette allerede, men det er likevel trygt at flere studier bekrefter dette.

Vi bør imidlertid merke oss et lite forbehold. Med kun 38 deltakere og en 12-ukers periode var det en relativt liten studie. Derfor håper vi at denne studien vil bli gjentatt med en større gruppe og over en lengre periode. Likevel er vi fortsatt håpefulle om resultatet!

Plantebasert og rik på proteiner

Å få proteinene dine fra plantebaserte kilder er enklere enn du tror. For eksempel inneholder soyabønner 17 gram protein per 100 gram, og quinoa har 16,2 gram. Forestillingen om at du må spise kjøtt for å få i deg nok proteiner er derfor usant. 

Hvis du trener intensiv styrketrening og ønsker mer muskelmasse, trenger du mer proteiner. En enkel måte å få i seg proteiner på er å ta en proteinshake, som Orangefit Blend proteinpulver . Dette er en proteinshake med 3 plantebaserte proteinkilder, 24g fullverdig protein, 5g BCAA og gurkemeie.

Hos Plantnation har vi lenge vært overbevist om at plantebasert ernæring er fremtiden. Derfor er alle produktene våre helt veganske! Laget for deg som ønsker å maksimere potensialet sitt!