Trenger jeg protein tilskudd?

Hvorfor trenger jeg protein og hvor mye trenger jeg?

Du tror kanskje at protein kun er for store kroppsbyggere, men det er det viktigste næringsstoffet som vi alle trenger i kostholdet vårt, enten du trener regelmessig eller ikke.

En av de største mytene om vegansk kosthold er at det er vanskelig å få i seg nok protein - vel, vi er her for å avlive den myten. Hvor mye trenger du og hvor finnes protein - her er alt du trenger å vite om protein.

Hva er protein?

Enkelt sagt, protein utgjør byggesteinene for mange viktige strukturer i kroppen din - det er en viktig komponent i hver celle. Håret og neglene dine er hovedsakelig laget av protein, og det brukes i kroppen til å bygge og reparere vev, samt til å lage enzymer, hormoner og andre kjemikalier i kroppen.

Proteiner er laget av mindre molekyler kalt aminosyrer - noen kan kroppen din produsere selv (ikke-essensielle aminosyrer), mens andre må tas inn som en del av kostholdet ditt (essensielle aminosyrer).

Powerbar Protein+ vegan immune support

Hvor mye protein trenger jeg?

Protein er den viktigste byggeklossen av alle næringsstoffer, noe som betyr at du trenger en anstendig mengde av det for at kroppen skal holde seg frisk. Normal behovet er omtrent 0,8 g per kg kroppsvekt hver dag. Dersom du trener hardt og vil bygge muskler, kan behovet være så mye 2,0 g per kg kroppsvekt.

Hvis du har vært syk, er gravid eller trener regelmessig, kan det hende du må øke proteininntaket. Det er fordi kroppen har behov for flere aminosyrer til å reparere og bygge vev med.

Hvor kan jeg få plante basert protein fra?

Ønsker du å redusere forbruket av kjøtt og meieriprodukter? Du har kanskje blitt fortalt at det er en utfordring å få nok protein på et plante basert kosthold, men det trenger det egentlig ikke å være. Det er ofte antatt at du bare kan få protein fra animalske produkter, men mange planter inneholder også alt proteinet du trenger. En stor del av proteinet i kosten kommer fra vegetabilske matvarer som brød, pasta, ris, kornblandinger, bønner, linser og nøtter. Selv om vegetabilske matvarer ofte har dårligere proteinkvalitet, kan de kombineres slik at kvaliteten øker, eller suppleres med et fullverdig plante basert proteinpulver.