Hvordan får jeg vekk feriekiloene?

Mange av oss kommer hjem fra ferie med de samme suvenirene; fine opplevelser og gode minner og kanskje noen lokale matvarer...og noen ekstra kilo.

Litt for mye god mat og drikke er ofte den enkle forklaringen, men ikke den eneste årsaken til feriekiloene. Mange holder igjen, men går likevel opp i vekt. Så det er ikke bare deg. Her er flere forklaringer:

1. Du beholder mer vann

Kroppen din består av 55 til 60% vann. Så væskebalansen din har stor innvirkning på kroppsvekten din. Spesielt når du drar på ferie til et varmt land, vil kroppen din beholde mer vann på grunn av høyere temperatur. 

2. Du spiser mindre frukt og grønnsaker

Natrium (salt) og kalium (som det finnes rikelig av frukt og grønnsaker) regulerer væskebalansen i kroppen din. Spiser du mindre frukt og grønnsaker på ferie, får du mindre kalium, noe som får kroppen til å miste mindre vann.

3. Du spiser mer salt

Mat på restauranter og hurtigmat tilberedes ofte med mer salt enn du bruker hjemme. Og mer salt = mer vannretensjon.

4. Du spiser mer karbohydrater

Karbohydrater omdannes delvis til reserve energi eller glykogen. Glykogen lagres i musklene i kroppen din ved hjelp av vann.

Hvordan blir jeg kvitt feriekiloene mine?

Klarte du ikke å holde en sunn vekt i ferien? Ikke få panikk. Gjenoppta dine gamle sunne vaner hjemme, og det vil få deg langt.

Å gå ned i vekt raskt er mulig, men unngå krasj dietter. Men de første ukene etter ferien kan du prøve å komme i gang med å trene litt mer. Med noen små justeringer kan du enkelt opprette kalori underskuddet som må til for vekttap:

1. Si nei takk

Unngå alkohol i noen uker, og si nei takk til søtsakene (som en kake med kaffen din) som du vanligvis tillater deg selv. Gå heller for en sunn matbit. Dropp også  den store kaffe-latte, prøv (urte) te eller Clear Protein.

2. Spis protein- og fiberrike måltider

Protein- og fiberrike måltider holder deg mett og hindrer deg i å bli sulten for fort. På denne måten kan du forhindre overspising. Fokuser på sunne matvarer som inneholder mye protein og fiber.

3. Spis mer frukt og grønnsaker

Frukt og grønnsaker er rike på fiber og næringsstoffer og inneholder få kalorier. Hvis du er ute etter noe velsmakende, bare ta en bit frukt. For eksempel inneholder et eple bare 75 kalorier. Gjør dette til grunnlaget for dine daglige måltider, og du vil se at kiloene flyr av gårde på kort tid.

4. Mindre porsjoner

Spis mindre porsjoner, og du vil spare mye kalorier. Eller prøv vår måltidserstatningsdiett . Med dette kan du spare ca 250 kalorier per måltid.

Hva med musklene dine?

Har du ikke trent styrke på en stund? Gode nyheter: forskning viser at 2 ukers hvile ikke er et problem. Først etter 3 uker med å gjøre absolutt ingenting, begynner muskelstyrken sakte å avta.

I ferier har du rett og slett mindre kontroll over matinntaket. Vanligvis er den ekstra vekten for det meste vann. Ved å gjenoppta din sunne livsstil hjemme, vil du raskt gå tilbake til din gamle vekt.