Hva er fordelene med beta-alanine i PWO?

Hva er fordelene med beta-alanine?

Beta-alanine brukes som en hovedingrediens i Pre Workout kosttilskudd, også kalt PWO, og har i flere studier blitt knyttet til en rekke fordeler. Beta-alanine er prestasjonsfremmende og bidrar til økt muskeltilvekst.

Men hva er det egentlig og hva er de viktigste fordelene? Her er alt du trenger å vite.

Hva er beta-alanine?

Beta-alanine er en aminosyre som produseres i leveren og finnes i animalske matvarer som kjøtt og fjærfe.

Den kombineres med en annen aminosyre kalt histidin, som når de er koblet sammen, danner karnosin. Karnosin er et viktig «buffermiddel» som reduserer tretthet og gjør at du kan trene hardere og lenger.

Kan øke styrke og muskelmasse

Studier viser at tilskudd av beta-alanine kan bidra til å øke muskelvolumet under en styrketreningsøkt. Økte mengder karnosin bidrar til at du kan ta flere flere repetisjoner og sett i løpet av en økt.

Over en periode kan dette bidra til økte styrke og økt muskelmasse.

Beta-alanine tilskudd kan også bidra til redusert melkesyre under trening, noe som kan forbedre restitusjonen og gjøre det mulig å komme raskere tilbake til trening.

Kan forbedre kroppssammensetningen – muskelmasse og øke forbrenningen

Beta-alanine kan bidra til økning i muskelmasse og raskere fettreduksjon på grunn av dets evne til å øke treningsvolumet og forbedre restitusjonen mellom øktene.

Resultatene fra en studie utført i USA blant brytere og amerikanske fotballspillere, som gjennomførte et 8 ukers program bestående av styrketrening og høyintensitetsintervaller, viste at de som brukte beta-alanine fikk magrere kroppsmasse og forbedret kroppssammensetningen enn kontrollgruppen.

Forbedrer ytelsen under høyintensiv trening

Studier tyder på at tilskudd av beta-alanine er mest effektivt under høy intensitetstrening ved reduksjon av melkesyre og muskeltretthet. De som konkurrerer i høy intensitetsdretter som for eksempel et 4 km sykkelritt, 2000 m roing, 100 m / 200 m svømming, styrkeløft, vektløfting, crossfit eller kampsport har mest nytte av beta-alanine tilskudd. 

Kan forbedre ytelsen ved utholdenhetstrening

Siden laktat ikke produseres i samme mengde under aerob trening, brukes ikke karnosin som buffer i samme grad. Det kan imidlertid være andre måter som økt karnosin lagring kan bidra til å forbedre ytelsen ved utholdenhetstrening.

For eksempel er det studier som viser at tilskudd av Beta-alanine sammen med et intervall treningsprogram med høy intensitet er prestasjonsfremmende og som legger et godt grunnlag for bedre ytelse ved utholdenhetstrening.

Beta-alanine finnes i animalske matvarer med høyt proteininnhold, noe som betyr at veganere og vegetarianere kan se større effekter.