Hva er en sunn kroppsfettprosent?

Kroppsfettprosenten din sier ofte noe om hvor sunt du lever. Men hvordan måler du kroppsfett prosenten din? Og hva anses som ideelt? Les videre.

Kroppen i prosenter

Kroppen din består av (mer enn) halvparten av vann, samt muskler, fett, bein og vev. Ved å dele vekten til en av kroppsdelene dine med totalvekten din, kan du beregne prosentandelen som tilhører den.

Trener du mye styrketrening vil muskelprosenten din være høyere enn gjennomsnittet. Men hvis du spiser usunt og beveger deg lite, er kroppsfettprosenten sannsynligvis høyere.

Sunn kroppsfettprosent

En sunn livsstil kan holde disse verdiene i sjakk. Gjennomsnittlig kroppsfettprosent hos menn er mellom 18 og 25 %.

Forskning viser at østrogen får kvinner til å lagre mer fett enn menn. Derfor er gjennomsnittlig kroppsfettprosent hos kvinner mellom 25 og 31 %. Alt over disse verdiene anses som overvektig og kan være usunt.

 

Kvinner % kroppsfett

Menn % kroppsfett

Atletisk

14-20

6-13

God helse

21-24

14-17

Normal helse

25-31

18-25

Overvektig

>32

>26

 

For høy kroppsfettprosent

Å ha for mye kroppsfett er vanligvis usunt og kalles også fedme. Personer som er overvektige har ofte høyere risiko for:

  • Type 2 diabetes
  • Høyt blodtrykk
  • Gallestein
  • Hjerte-og karsykdommer
  • Rygg- og leddproblemer
  • Visse typer kreft

Generelt gjelder at jo større overvekt, desto større er risikoen og alvorlighetsgraden av disse problemene.

For lite fett

Å sikte på en sixpack er flott, men ikke overdriv med vektnedgang fordi å ha for lite kroppsfett er også usunt. Minste sunne kroppsfettprosent for kvinner er 14 % og for menn er 6 %. Hvis du har en veldig lav kroppsfettprosent, vil kroppen din ha små reserver, noe som kan gjøre at du føler deg trøtt og sløv. Det kan også forstyrre hormonbalansen din.

Måter å måle kroppsfettprosenten din

Så hvordan bestemmer du kroppsfettprosenten din? Det er flere metoder, noen mer nøyaktige enn andre:

  1. Skinfold caliper - Veldig nøyaktig: et spesialverktøy brukes til å måle hudfoldtykkelse på forskjellige steder på kroppen.
  2. BIA-metoden - Bioelektrisk impedansanalyse (BIA) måler motstanden som tilbys av kroppen til en 50kHz vekselstrøm. Mange treningssentre har vekter som bruker denne teknikken for å beregne kroppsfettprosent.
  3. Online kalkulator - Hvis du ikke har tilgang til dette utstyret, kan du bruke en online kalkulator gjøre et grovt anslag, selv om det kan være mindre nøyaktig og kreve mer innsats.

Senke kroppsfettprosent

Løsningen på overvekt er enkel, men ikke lett: for å oppnå en sunn kroppsfettprosent, må du gå ned i vekt. Sørg for å innta færre kalorier enn du forbrenner. Du kan trene mer eller spise sunnere for å redusere kaloriinntaket. Kroppen din vil da naturlig begynne å forbrenne fett.

 

Trenger du en kick start for å komme igang med vektnedgang? Da er Orangefit Diet et nyttig hjelpemiddel for å redusere vekt.