Hva er algeolje og er det bedre enn fiskeolje?

Algeolje er den perfekte løsningen hvis du foretrekker et plantebasert alternativ. I denne artikkelen lærer du mer om det.

Hva er algeolje?

Du kjenner kanskje alger som det grønne stoffet som noen ganger dannes i dammer og innsjøer. Men visste du at såkalte marine mikroalger er fulle av sunne stoffer? Av denne grunn dyrkes disse algene for å utvinne algeolje. Algeolje er fullpakket med sunne omega-3 fettsyrer. I lang tid ble fiskeolje brukt for å få disse fettsyrene. Fisk spiser alger og danner dermed en rik kilde til omega-3. Men selvfølgelig kan vi også direkte utvinne dette næringsstoffet fra alger! Forskning viser at prosentandelen av omega-3 som kan fås fra alger er praktisk talt identisk med den fra fisk.

Algeolje er derfor det plantebaserte alternativet til fiskeolje. Ideell for folk med en plantebasert livsstil. 

Hvorfor algeolje?

Mikroalgene som dyrkes for å utvinne algeolje er rike på to typer omega-3-fettsyrer: dokosaheksaensyre (DHA) og eikosapentaensyre (EPA). Disse fettsyrene er gode og viktige for hjertet ditt. Dessverre er det ikke så lett å få i seg EPA og DHA gjennom mat. Det finnes hovedsakelig i skalldyr og fet fisk som makrell og laks. Omega-3-fett kan faktisk fås fra plantebasert mat, men kroppen omdanner det så ineffektivt til DHA og EPA at du ikke kan dra nytte av fordelene med omega-3.

Helsemyndightene anbefaler voksne å få i seg 200mg av fettsyrene EPA og DHA per dag. Oversatt til mat er dette én porsjon fet fisk per uke. Hvis du ikke spiser fisk, kan du likevel få den igjennom plantebaserte kosttilskudd .

Algeolje kontra fiskeolje

Algeolje blir sett på som et plantebasert alternativ til fiskeolje. Samme mengde omega 3 kan utvinnes fra dyrkede alger som fra fiskeolje. Men i tillegg til dyrevennlige fordeler, er det flere grunner til å velge algeolje fremfor fiskeolje. 

1. Fisk får omega 3 fra alger. Ved å utvinne algeolje direkte fra algene går vi rett til kilden. På denne måten får vi den mest rene og uforurensede formen

2. Fiskeolje er ofte forurenset med giftige stoffer i havet. Fordi algene for algeolje dyrkes i spesielle tanker, er forholdene optimale og garantert fri for havforurensning. 

3. Kommersielt fiske er en av truslene mot miljøet. Algeolje er 100 % fiskefri.

4. En annen fordel med algeolje er at du ikke vil oppleve en "fiskesmak" eller "fiskegulp" etter å ha svelget den.

Ofte stilte spørsmål

1. Er det sant at fisk får fett fra alger?

Ja det er riktig. De fleste fisk spiser først og fremst (mikro)alger. Det er deres viktigste matkilde. Og fordi alger er fulle av omega 3-fettsyrer, er fisk også rik på dette sunne stoffet. Fisk som laks, sild og makrell kalles ikke "feit fisk" for ingenting.

2. Hva bør jeg se etter når jeg kjøper algeolje?

Helsemyndightene anbefaler voksne å innta 200 mg EPA- og DHA-fettsyrer daglig. Så når du kjøper algeolje, er det viktig at den inneholder minst 200 mg fettsyrer og både EPA og DHA. I tillegg anbefaler vi å velge et produkt med en kort liste over ingredienser og uten tilsatte smaker. Det handler tross alt om fettsyrene og ikke alt rundt det!

3. Hvis jeg tar algeoljen din, trenger jeg fortsatt å spise fisk?

For å få anbefalt 200mg fettsyrer per dag fra Helserådet, må du spise fet fisk en gang i uken. 100 gram fet fisk inneholder syv ganger anbefalt daglig mengde. Men hvis du ikke liker fisk eller foretrekker et plantebasert kosthold, kan du erstatte det med et tilskudd. Som Orangefits algeolje: like sunn og 100 % fiskevennlig!

4. Hvorfor doseres fiskeolje så mye høyere?

Noen tror "mer er bedre". Og fiskeoljeprodusenter reagerer smart på dette ved å tilby massivt høye doser. Men vitenskapen viser at en høyere dose ikke gir noen ekstra helsegevinster. Vi trenger bare 200 mg per dag for å holde oss friske og ikke mer. Når du bruker blodfortynnende og inntar mer enn 1 gram per dag, kan det til og med være farlig. Det er mulig at blodet ditt vil koagulere saktere.

5. Er algeoljen din fri for fiske- og havforurensning?

Ja, algeoljen vår er 100 % fiskevennlig og fri for havforurensning. Algene vi bruker dyrkes faktisk i separate tanker utenfor havet.

6. Er algeolje også trygt under graviditet?

Absolutt. Det anbefales til og med å være ekstra oppmerksom på inntaket av omega-3-fettsyrer under graviditeten. Men også etter fødselen, slik at du kan gi det videre til babyen din gjennom amming. Fordi i denne perioden må du være forsiktig med hvilken fisk du kan og ikke kan spise, algeolje fra Orangefit er en utmerket løsning for dette. I denne artikkelen har vi fortalt deg hva algeolje er, hva fordelene er og hvorfor algeolje er en bedre måte å få i seg omega-3 enn gjennom fiskeolje.

Sjekk ut våre algeolje omega-3 kapsler i nettbutikken også. 100% plantebasert og rik på DHA og EPA!