Går kroppen din i "sultmodus" dersom du går på diett for lenge?

For å gå ned i vekt må du innta færre kalorier enn kroppen din trenger gjennom dagen. Du kan gjøre dette ved å forbruke flere kalorier dvs. øke din fysiske aktivitet eller spise færre kalorier ved å regulere kostholdet ditt.

Imidlertid er det historier om at kroppen din går inn i "sult modus" eller "overlevelses modus" når du går på diett for lenge. Men er det sant?

Hva vi mener med "sultmodus"

Du har kanskje hørt om "sult modus" før. Her er historien: når du har slanket deg en stund, blir kroppen din "sjokkert" fordi den får i seg langt færre kalorier enn den er vant til. Siden kroppen ikke vet når du kommer tilbake til dine gamle spisevaner, begynner den å spare energi som et sikkerhetstiltak. I stedet for å brenne kalorier, holder den på dem.

Resultatet? Du slutter å gå ned i vekt uansett hvor hardt du prøver! På papiret høres det hele veldig logisk ut.

Men stemmer denne påstanden egentlig?

Fakta eller fiksjon?

Sannheten ligger et sted i midten. Den såkalte "sultmodusen" er en naturlig reaksjon fra kroppen på langvarig kalori begrensning. Dette er også kjent som 'adaptiv termogenese' 1 ).

Forskning viser at under drastisk vekttap, forbrenner kroppen faktisk betydelig færre kalorier ( 2 ). Kroppen gjør dette for å forhindre sult og for å fortsette å distribuere energien som trengs av viktige organer.

Tanken om en fullstendig stillstand der du slutter å gå ned i vekt stemmer midlertid ikke. Så lenge du forbrenner flere kalorier enn du forbruker, vil du fortsette å gå ned i vekt.

Dersom kroppen din får absolutt ingen kalorier, vil du virkelig sulte over tid. For å holde kroppen din i funksjon trenger den hele tiden energi. Denne mytiske "sultmodusen" vil ikke tillate deg å fortsette til tross for at du ikke har noen kalorier igjen.

Hvorfor går jeg ikke ned i vekt (like raskt)?

Likevel er mange mennesker overbevist om at kroppen deres har gått inn i "sultmodus" etter langvarig slanking. I begynnelsen flyr kiloene av, men over tid holder du deg praktisk talt på samme vekt. Hvordan kan dette forklares?

Det er faktisk ganske enkelt: Når du veide 120 kilo, trengte kroppen mer energi for å fungere. Nå som du veier 90 kilo, forbrenner du betydelig mindre energi. Men du inntar fortsatt samme antall kalorier som da du begynte på slanking ( 3 ). Til slutt tilsvarer kaloriinntaket mengden du forbrenner. Resultatet: du slutter å gå ned i vekt (eller går ned i vekt ikke fullt så raskt).

Når du når dette platået, er ikke kroppen din i "sultmodus", men du trenger ganske enkelt å forbrenne flere kalorier og/eller innta færre kalorier. Du må trene mer eller justere kostholdet igjen. 

Gå ned i vekt på en ansvarlig måte

Egentlig er det ganske sunt å nå et slikt platå av og til. Å gå ned i vekt for raskt har motsatt effekt. Forskning viser at raskt vekttap fører til lavere kaloriforbrenning ( 4 ) og primært forbrenner muskler og mister vann ( 5 ). Dessuten kan raskt vekttap resultere i et svekket immunforsvar ( 6 ).

Konklusjon

Selv om det er sant at kroppen vil forbrenne færre kalorier etter et langvarig kalori underskudd, vil den ikke gå inn i sultmodus på grunn av langvarig slanking. Ved å gå ned i vekt på en ansvarlig måte og regelmessig gjennomgå kostholdet og treningsrutinene dine, kan du fortsette å gå ned i vekt på en sunn måte.