Gå ned i vekt og samtidig bygge muskler. Er det mulig?

Kan du gå ned i vekt og bygge muskler samtidig?
Dessverre, ingen kan gjøre det. I de fleste tilfeller er det ikke mulig å bygge muskler mens du går ned i vekt. Prosessene som fører til muskelvekst eller fettforbrenning går ikke hånd i hånd. Det er heller ikke mulig å gjøre fett om til muskler. Det er noen unntak fra denne regelen, som vi kommer tilbake til senere i denne artikkelen.

Hvorfor kan du ikke gjøre begge deler?
Å gå ned i vekt betyr å brenne fett. For å oppnå dette må du innta færre kalorier enn du forbrenner: vi kaller dette å skape et kalori underskudd. Du kan gjøre dette ved å trene mer, spise sunnere eller gjøre en kombinasjon av begge. Ved å skape et kalori underskudd på ca. 10 til 20 %, vil du miste så lite muskelmasse som mulig og forbrenne maksimalt med fett. Ved å beregne kaloribehovet ditt, vet du nøyaktig hvor mange kalorier du trenger per dag og hvor mye du kan redusere.

Å bygge muskler krever i stedet et kalori overskudd; ideelt sett ca. 10 til 20 %. Du vet allerede at de to prosessene ikke går sammen. Derfor kan du ikke gå ned i vekt og bygge muskler samtidig.

Når er det mulig?
Som med enhver god regel, er det unntak fra denne. Vi nevner tre: hvis du har mye overvekt, hvis du er en nybegynner idrettsutøver, eller hvis du har hatt en lang treningspause, da er det mulig å bygge muskler samtidig som du mister fett.

Slik fungerer det: Når du begynner å trene for første gang (på lang tid), bygger du raskere muskelmasse. Dette kan bety at du går ned veldig lite i vekt de første ukene, samtidig som du faktisk mister mye fett og bygger muskler. Hvis speilbildet ditt viser at du gjør det bra, men skalaen ikke rikke seg først, kan det være helt greit.

Nybegynnere vinner
For kroppen din føles trening helt nytt. Dine intetanende muskler får plutselig en vekker, noe som får dem til å vokse raskt. Disse kalles også "newbie gains" , og du kan til og med få dem mens du følger en kalori begrenset diett.

En ekstra fordel med å bygge muskler er at du også forbrenner mer energi. Proteinsyntesen, som fremmer muskelvekst i cellene, er en av de mest energikrevende prosessene. På sikt vil derfor også dine nye muskler støtte fettforbrenningen din.

Vårt råd
Hvis du ikke er nybegynner, men likevel ønsker å gå ned i vekt og bygge muskler samtidig, fokuser først på vekttap og deretter på muskelbygging.

Som du leste tidligere i denne artikkelen, er kalorioverskudd et av kravene for muskelbygging. Dette fører også til mer fettoppbygging. Ved først å gå ned i vekt, vil du få mer definisjon og musklene vil skille seg mer ut. Når du sakte begynner å gå opp i vekt igjen for å bygge mer muskler, vil du se bedre resultater og fremgang. Og dette er super motiverende!