Er Pre-workout kosttilskudd bra eller dårlig?

Pre-workout kosttilskudd er populære blant unge og/eller dedikerte idrettsutøvere. Vi er ikke store fans av de fleste av dem. Det er ganske mange ulemper med disse "energi forsterkerne" som kan forårsake plager og til og med være skadelige for helsen din. Hva er egentlig et pre-workout supplement og hvilke bør du unngå ifølge oss? Fortsett å lese.

Hva er et supplement før trening?
Et tilskudd før trening er akkurat det du tror det er: et stoff du tar før du trener, vanligvis i form av et pulver. Sammensetningen varierer per produkt, men det er ofte en kombinasjon av koffein, beta-alanin og citrullin. Noen ganger er også kreatin inkludert. Deretter tilsettes farger, sukker, søtningsmidler, og ofte andre unødvendige syntetiske stoffer.

Et supplement før trening skal gi deg mer energi og fokus for en treningsøkt. Noen hevder også fordeler som: mer utholdenhet, mer styrke, mindre muskel nedbrytning og høyere fettforbrenning.

Hvorfor bør du ikke bruke Pre-workout før trening?


1. Energikræsj
Et kosttilskudd før trening gir deg mer energi, ofte fullpakket med koffein. Koffein har en stimulerende effekt på nervesystemet ditt og kan gi deg en midlertidig energiboost. De fleste pre-workouts inneholder 3 til 5 ganger mer koffein enn en kopp kaffe, som tilsvarer 240 til 400 mg koffein. Dette kan forårsake energikræsj senere, påvirke søvnen din, den generelle helsen og restitusjonen negativt.

Hvis du fortsatt ønsker å bruke en pre-workout, prøv vår mer ansvarlige pre-workout før trening eller ta en sterk kopp kaffe i stedet. På denne måten vil du ikke oppleve energikræsj, vil ikke bli overbelastet med koffein og kan fortsatt ha en effektiv treningsøkt.

2. Det kan fort bli for mye
Kroppen din blir vant til koffein og bygger opp en toleranse som krever mer koffein for samme effekt. Akkurat som med kaffe kan du fort begynne å ta mer og mer av det, og kan etter hvert ikke trene uten en pre-workout.
Bruk derfor ikke en pre-workout hver gang du trener. Bruk den med måte, for eksempel når du virkelig vil presse deg selv eller på dager du ikke har motivasjon til å trene. På denne måten vil ikke kroppen venne seg til det.

3. Ignorerer kroppens signaler
Tretthet, lav energi og støle muskler er signaler på at kroppen din trenger hvile. Å ignorere disse signalene gjentatte ganger og ta en Pre-workout for å maskere symptomene øker risikoen for stress og overtrening. Hvis du opplever noen av disse symptomene, ikke ta en pre-workout. Å være sliten og utmattet er annerledes enn å ikke ha motivasjon. Lytt til kroppen din.

4. Bivirkninger
Videre er det mange bivirkninger forbundet med pre-workout kosttilskudd før trening. Langvarig bruk kan forårsake utmattelse, dehydrering, høyt blodtrykk, hjertebank og hjertekramper, feberfølelse, rødming, svette, hodepine og besvimelse. Når du kjøper en pre-workout, vær oppmerksom på mengden koffein. Ikke ta mer enn 140-160 mg koffein og unngå å ta det hver gang du trener.


Vi forstår at bruk av Pre-workout kosttilskudd før trening kan være nyttig fra tid til annen. Noen ganger vil du ha maksimal fokus, styrke og utholdenhet, fordi du har en hard treningsøkt i ditt treningsprogram, eller mangler litt motivasjon og trenger en liten boost for å gjennomføre treningen din. 

Men bør du bare slutte å bruke dem helt? Neida, du har etter vår mening to alternativer.

👉For det første prøv vår nye Orangefit Pre-Workout, et ansvarlig og effektivt alternativ for alle som liker å bruke Pre-workout før trening. Den er riktig dosert, har naturlig koffein fra guarana planter, ingen unødvendige tilsetningsstoffer, og den er svært effektiv.

👉Det andre alternativet er å ta en god kopp kaffe og en banan. Det er kanskje ikke like kraftig, men for den gjennomsnittlige idrettsutøveren er det mer enn nok for å få en energi boost før trening.