Hva er Glutamin?

Glutamin er en aminosyre som er viktig for kroppens funksjon. Det er den mest omfattende aminosyren i blodet, og det spiller en viktig rolle i oppbyggingen og reparasjonen av vev, spesielt muskler. Glutamin er også involvert i opprettholdelsen av en normal tarmfunksjon, og det har vist seg å være viktig for immunforsvaret.

Glutamin er ofte brukt som et kosttilskudd, spesielt av idrettsutøvere og bodybuildere, for å øke muskelvekst og redusere muskelømhet. Det kan også brukes for å hjelpe til å øke vekt hos personer som lider av underernæring, eller for å hjelpe til å redusere symptomene på sykdommer som kreft eller HIV.

Glutamin er generelt sett godt tolerert, men noen personer kan oppleve bivirkninger som oppblåsthet eller kvalme. Det er viktig å følge anbefalte doseringer og å konsultere en lege før du tar et kosttilskudd, spesielt hvis du har en underliggende helseproblemer.

Når bør glutamin inntas ?

Det er ingen faste regler for når glutamin skal inntas, men det er vanligvis anbefalt å ta det etter trening eller før sengetid. Dette skyldes at glutamin nivåene i kroppen kan reduseres ved fysisk aktivitet og stress, og at inntaket før sengetid kan bidra til å støtte vekst og reparasjon av muskelvev mens du sover.

Finnes det forskning om glutamin har effekt ?

Det er en del forskning om effekten av glutamin, men resultatene er ikke helt enige. Noen studier har vist at tillegg av glutamin til kosten kan ha positive effekter på muskelvekst og reduksjon av muskelømhet, spesielt hos idrettsutøvere og bodybuildere. Andre studier har vist at glutamin kan ha en positiv effekt på immunforsvaret og kan hjelpe til å redusere symptomene på sykdommer som kreft eller HIV.

På den annen side, andre studier har ikke funnet noen signifikante fordeler ved å ta glutamin som kosttilskudd. 

Det er viktig å merke seg at mange av studiene har små størrelser og at resultatene ikke alltid er robuste. Det er også viktig å merke seg at de fleste studiene har vært kortvarige og har ikke undersøkt langsiktige effekter.

Sammenfattende kan man si at det er en del usikkerhet om effekten av glutamin, og at mer forskning er nødvendig for å bekrefte de mulige fordelene.